Wednesday

Resepi : Seafood Paella


Assalamualaikum semua,

Today, i'm gonna share what i have been learn in the kitchen with my friends. ehh ehh, speaking ai u know. He he he. main main jak lah. Hokay hokay, aku nak bagi resepi Seafood Paella. Sedap nih, kenyang bila makan. tapi aku tak leh makan, alergic natang udang nie. 

INGREDIENT (SEAFOOD PAELLA)

- Stock (Mirepoix)
- Risotto or Abrorio rice
- Prawn, Muscles, Squid, Fish (Potong suka hati)
- Onion (Chopped)
- Corriander (Chopped)
- Mascarpone
- Safron (Rendam dulu)

Cara - Cara :
1) Kau buat stock dulu baru lah masak paella nie. cara nak buat ? senang ja. kau ambik tulang ayam atau masukkan je lah isi isi nya sekali. first, kau kena tumis mirepoix. apa mirepoix ? mirepoix ni potongan lobak, celery, bawang besar. kau nak paling senang, kau pakai je lah pati ayam tu kann. malas ka jimat masa ?


ini adalah potongan mirepoix

2. Lepas masak stock, boleh lah kita masak Seafood Paella nie. Mula mula kau panaskan dulu pan, astu masukkan butter + Garlic + Onion. Jaga ehh, jangan smpai bawang tu hangus pula. after that, masukkan lah beras tue. cuci dulu beras tu ok. selepas beras , masuk kan lah stock ayam yang kau dah masuk tu. tapi kau rang masukkan sikit sikit eh. i mean senduk by senduk. faham kan. kena jaga, jangan sampai kering nanti hangus pula kan. lepas kau masukkan stock, boleh lah masuk kan seafood tue. kenapa seafood masukkan masa last ? sebab nanti squid akan menjadi keras, prawn pun dah tak cantik kann. That's why lah masukkan masa last. kita tak guna safron and mascarpone sebab tak di sediakan. mahal tau safron tu. tengok kualiti juga laa.. So, at the end . selamat mencuba ok :)



gambar ni ai ambik dari cik google. 


*****SELAMAT MENCUBA*****

No comments:

Post a Comment